ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΞΙΕΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΞΙΕΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


ΓΙΑΤΙ λέμε ΟΧΙ κάμερες στις σχολικές αίθουσες

Αναζήτηση

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ενωτική Κίνηση, Σεπτέμβριος 2012
Από το Blogger.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


"Στέρεα Λόγια"

"Στέρεα Λόγια"
STAR Κεντρικής Ελλάδας, 26.11.2013 Συμμετέχει ο Χρ. Δαμιανίδης / ΕΛΜΕ Βοιωτίας

"Βήμα για όλους"

"Βήμα για όλους"
STAR Κεντρικής Ελλάδας, 13.05.2013 Συμμετέχει ο Σπ. Βαζούρας / ΕΛΜΕ Βοιωτίας

Διαύγεια ΠΔΕ

διαυγεια δδε

Διαύγεια ΔΔΕ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΑΙΡΟΣ LIVE

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν η εκπαίδευση μέχρι και το πτυχίο



Υποχρεωτικά δωρεάν πρέπει να παρέχει το κράτος στους φοιτητές την ανώτατη εκπαίδευση, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια μέχρις ότου πάρουν το πτυχίο τους και αποκλείεται να τους ζητήσει δίδακτρα ή πληρωμή των βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Αντίθετα, η πολιτεία θα μπορούσε να προβλέψει δίδακτρα μόνο σε μεταπτυχιακές σπουδές για να καλυφθεί το κόστος των σχετικών προγραμμάτων, υπό την προϋπόθεση να είναι περιορισμένα σε ύψος ώστε να μην εμποδίζει την πρόσβαση στην παιδεία σε σπουδαστές με χαμηλή εισοδηματική ικανότητα. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ερμηνεύοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος για την Παιδεία, δέχθηκε ότι αυτή πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες της, συμπεριλαμβανομένης και της ανώτατης (τριτοβάθμιας) εκπαίδευσης.
Το σύνταγμα
Η δικαστική απόφαση βάζει έμμεσα «φρένο» στα σενάρια για επιβολή διδάκτρων κ.λπ. σε διάφορες περιπτώσεις υπό προϋποθέσεις.
Κι αυτό γιατί η Ολομέλεια ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, «περιεχόμενο της δωρεάν παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση είναι η ανεξάρτητα από εισοδηματική κριτήρια μη συμμετοχή των φοιτητών στο κόστος λειτουργίας και παροχής του εκπαιδευτικού έργου διά της καταβολής διδάκτρων, καθώς και η δωρεάν προμήθεια και παροχή των αναγκαίων διδακτικών μέσων (βιβλία, κ.λπ.)»?Το δικαίωμα για δωρεάν παιδεία -τονίζει το ΣτΕ- «εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, οι οποίες περατώνονται με τη λήψη του πτυχίου».
Επομένως για το διάστημα αυτό, δεν μπορεί να επιβαρύνει οικονομικά όσους σπουδάζουν, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια.
Ωστόσο, η Ολομέλεια δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι όταν θεσπίστηκε στο Σύνταγμα του 1975 το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας, ο νομοθέτης δεν είχε υπόψη του το θεσμικό πλαίσιο και το κόστος λειτουργίας προπτυχιακών σπουδών ενώ απουσίαζαν σχεδόν από τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι μεταπτυχιακές σπουδές.
Ετσι, το ΣτΕ έκρινε (2411/12) ότι για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την εκπόνηση διδακτορικής εργασίας, εναπόκειται στην ίδια την πολιτεία να εκτιμήσει εάν πέρα από τη σχετική κρατική επιχορήγηση πρέπει να επιβληθούν κάποια δίδακτρα για να καλυφθεί το κόστος Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).
Πηγή: Ημερησία, 22/9/2012, Άρθρο του Αλ.Αυλωνίτη